Mitas przygotowuje się do zaorania torów żużlowych w 2024 roku: wypuszcza swoją SPEEDWAY, najbardziej zaawansowanej technologicznie oponę w historii spółki

Mitas-SPEEDWAY
Spółka Mitas ma zamiar wprowadzić na rynek swoją nową oponę SPEEDWAY, zaprojektowaną specjalnie z myślą o intensywnych wyścigach żużlowych, w sam raz na wyścigi w 2024 roku. Opona została opracowana i przetestowana we współpracy z zawodowymi kierowcami wyścigowymi w Europie, Australii i USA i spełnia najwyższe standardy określone przez Międzynarodową Federację Motocyklową (FIM).

• Najnowsza opona SPEEDWAY firmy Mitas trafi na tory żużlowe już w marcu
  • Opona ma zapewnić niespotykane dotąd czasy okrążeń i lepszą przyczepność przy najwyższych prędkościach
  • SPEEDWAY to opona zaprojektowana zgodnie z przepisami FIM i dostępna w wersjach TT i TL

Gustavo Pinto Teixeira, szef działu ds. opon motocyklowych spółki Mitas, mówi: „Nowa opona SPEEDWAY firmy Mitas to najbardziej zaawansowana opona żużlowa, jaką kiedykolwiek wprowadziliśmy na rynek. Szerszy bieżnik zapewnia lepszą przyczepność na starcie i na zakrętach. Wiemy, że to diametralnie zmienia reguły gry, jeśli chodzi o podejście do toru i pokonywanie konkurencji w tym szybko ewoluującym sporcie”.

Nowa opona SPEEDWAY firmy Mitas powstała na podstawie kilkudziesięciu lat doświadczeń w opracowywaniu opon zapewniających zawodnikom lepszą przyczepność i prowadzenie na różnych nawierzchniach. Konstrukcja osnowy opony SPEEDWAY zapewnia jej szerszy kontakt z podłożem, co daje większe przyspieszenie na linii startu i lepsze osiągi przy wyższych prędkościach na zakrętach, otwierając drogę do najlepszych czasów okrążeń. Opona występuje w wersji Tube Type i Tubeless wraz z wersją z mieszanki miękkiej do wyścigów nieregulowanych przez FIM.

W sporcie, w którym liczy się nie tylko prędkość, opona SPEEDWAY to produkt, która już na starcie pozwoli żużlowcom osiągać najwyższe prędkości i współzawodniczyć w mistrzowskich wyścigach na najwyższym poziomie.

Więcej informacji na temat opon SPEEDWAY firmy Mitas można znaleźć pod adresem

Pobierz komunikat prasowy w formacie PDF